phoneBel ons nu0800/97 467

95,7% rating

Gratis diagnose
klik hier

Water in uw kelder door infiltratie

De druk van grondwater op onder de grond liggende muurdelen van een kelder kan zeer groot zijn. Denk maar eens aan wat er gebeurt als men een bal onder water tracht te houden... Muren die hiertegen niet bestand zijn vertonen in meer of mindere mate infiltratie of insijpeling. Ondanks de steeds duurdere woningen gaan er op deze manier belangrijke ruimtes verloren. Nochtans kan, door toepassing van de juiste vochtbestrijding, de meest natte en vochtige kelder omgebouwd worden tot een bruikbare en aangename leefruimte of lokaal.

Kelderdichting van een vochtige kelder door bekuiping

De behandeling van water in een kelder varieert naargelang de graad, ernst en type van infiltratie. Maar ook de uiteindelijke functie die deze ruimte heeft in uw woning en het budget spelen een niet te onderschatten rol.

Bekuiping is de traditionele kelderdichting. Een bekuiping is het vakjargon voor het waterdicht cementeren van keldermuren. Een zuivere ondergrond (natte muren) is de basis vanwaar vertrokken wordt. De behandeling gebeurt in verschillende fases met gebruik van fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels. Het aansluitpunt tussen de muren en vloer, de kimnaad genaamd, is een zwak punt en verdient extra aandacht: er wordt een versterkte hiel aangebracht.

Uiterst belangrijk bij deze procedure is dat de vloer waterdicht is. Indien dit niet het geval is, is het noodzakelijk om een nieuwe, gewapende, vloerplaat te gieten. Een combinatie van beide garandeert een bruikbare kelder met 20 jaar garantie.

Een vochtige kelder draineren

Een traditionele kelderdichting biedt niet altijd een oplossing want soms is de ondergrondse druk van het water te hoog. Kelderdrainage betekent dat het teveel aan water in de kelder op de gewenste manier afgevoerd wordt. Het langs binnen draineren van een natte kelder, zowel muren en vloeren, zorgt altijd voor een totaaloplossing. De kelderruimte kan zelfs een nieuwe bestemming krijgen, dit gaat van hobbykamer tot speel- en leefruimte.

In het Verenigd Koninkrijk wordt deze techniek in 85% van de behandelingen toegepast. Ook in België krijgt drainage meer en meer aanhangers. Zo heeft onder meer het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) deze procedure erkend en goedgekeurd.

Onze tevreden klanten getuigen van de duurzaamheid van deze oplossing. In vele gevallen is een drainage een budgettaire oplossing. Op deze behandeling geven wij een sluitende garantie van 20 jaar.

De nadelen van een gewone kelderdichting

De toepassing van een gewone kelderdichting vereist steeds een stabiele constructie en ondergrond, zoniet barst of scheurt deze en krijgt men opnieuw waterschade. Overigens, de meeste oude keldervloeren liggen op volle grond (zavelbed) en zijn dus niet stabiel.

Bovendien lossen gewone kelderdichtingen de problemen met condensatie niet op: koude en vochtige muren blijven aanwezig. Binnenmuren in uw kelder kunnen, net als bij opstijgend vocht, via injectie behandeld worden.

 

Video: kelder waterdicht maken

Construction Quality is hét kwaliteitslabel voor ondernemingen die actief zijn in de bouwsector.

www.constructionquality.be

Weten hoe uw natte kelder terug een bruikbare ruimte kan worden?
Laat GRATIS een Vochtexpert langskomen.

Ja, ik wil een gratis diagnose