phoneBel ons nu0800/97 467

95,7% rating

Gratis diagnose

Klik hier !

Schimmel & condens

Veel huizen kampen met natte muren en ramen die het gevolg zijn van condensatie. Met alle kwalijke gevolgen zoals condens en schimmels. Deze kunt u vermijden door een efficiënte ventilatie en een goede constructie van het gebouw.

Het is een hardnekkige fabel dat condensatie ontstaat door te isoleren. In ons klimaat is vocht de grootste vijand van de woning. Dat vocht is afkomstig van regeninval of stijgt op vanuit de grond. U krijgt ook natte muren of binnenskamers vochtigheid door het te bewonen, bijvoorbeeld door te koken of te wassen.

Vocht dat van buiten komt, moet u uit de woning houden door goede constructieve ingrepen zoals kelderdichting, geveldichting, injecteren, enz. Vocht binnen de woning moet u naar buiten ventileren. Zo wordt uw verzadigde lucht uit uw woning gehaald. Dit komt de luchtkwaliteit binnenshuis ten goede en voorkomt condensatie.

Lees minder

Lees meer

Onze expert in vochtbestrijding doet eerst een grondige diagnose van de vochtproblemen

Gratis diagnose

Gebrek aan ventilatie

Veel huizen kampen met natte muren die het gevolg zijn van condensatie. Met alle kwalijke gevolgen vandien.

Deze kunt u vermijden door een efficiënte ventilatie en een goede constructie van het gebouw. Het is een hardnekkige fabel dat condensatie ontstaat door te isoleren. In ons klimaat is vocht de grootste vijand van de woning. Dat vocht is afkomstig van regeninval of stijgt op vanuit de grond. U krijgt ook natte muren of binnenskamers vochtigheid door het te bewonen, bijvoorbeeld door te koken of te wassen. Vocht dat van buiten komt, moet u uit de woning houden door goede constructieve ingrepen zoals kelderdichting, geveldichting, injecteren, enz. Vocht binnen de woning moet u naar buiten ventileren. Zo wordt uw verzadigde lucht uit uw woning gehaald. Dit komt de luchtkwaliteit binnenshuis ten goede en voorkomt condensatie.

Lees minder

Lees meer

Vochtproblemen: campagnebeeld Condensatie en schimmels - wat is de oorzaak

Wat is de oorzaak?

Een mens ademt en beweegt, … kortom een mens leeft. Hierdoor produceert u logischerwijs vocht. Zelfs bij rustige activiteit zweet een volwassene

al snel één liter per dag. Wanneer u rekening houdt met het vocht dat vrij komt bij de huishoudelijke taken, zoals koken en wassen, dan krijgt uw woning op dagelijkse basis een goeie 10 tot 20 liter te verwerken.

In woningen waar de isolatie niet of gebrekkig is aangebracht, zal de te natte lucht condenseren op de zogehete koudebruggen. Een permanent hoge vochtigheid op deze oppervlakken leidt tot schimmelgroei en condensatie. Condensatievocht heeft een voorliefde voor de koudste oppervlakten. Denk hierbij aan uw ramen of aan metalen oppervlakken. Zo kan men ook natte muren hebben.

Plaatsen waar verse lucht moeilijk bij kan, zoals bijvoorbeeld hoeken, zijn extra gevoelig voor condensatie. Het is net op deze plekken waar schimmels zich in hun sas voelen. De Universiteit van Gent deed recentelijk onderzoek naar deze schimmelproblematiek. De onafhankelijke wetenschappers legden de klemtoon op de ernst van de gevaren voor de gezondheid wanneer schimmels en condensatie vrij spel krijgen. Het onderzoek wees uit dat sommige schimmels in de woning uiterst toxische stoffen afscheiden. Bovendien werd dit probleem aangekaart door de media.

Lees minder

Lees meer

Condensatie voorkomen

Om condensatie en natte muren te voorkomen, vocht buiten te krijgen en lucht in uw woning te verversen is een professionele ventilatie

de énige manier. Door ventilatie gaat echter energie verloren, omdat u koude lucht naar binnen brengt en warme lucht naar buiten ontsnapt. In een zuinige woning, met ca. 5 cm isolatie in de buitenmuren en 20 cm in het dak, zorgen die verliezen zelfs voor de helft van alle warmteverlies! De klassieke manier van ventileren in België is eenvoudigweg de ramen even open te zetten. Hierdoor krijgt u al snel te veel koude lucht naar binnen, zelfs met een kantelraam. Bij zeer koud weer gaan meestal helemaal géén ramen meer open, zodat het erg muf wordt. Condensatie wordt gevormd. Het is dus géén goede oplossing. De kunst is dan ook om te ventileren met zo weinig mogelijk energieverlies.

Een correcte mechanische ventilatie op maat biedt het sluitend antwoord op de problematiek rond condensatie waardoor condensaanslag, schimmelvorming, geurhinder,… definitief tegengegaan wordt.

Lees minder

Lees meer

Mechanische ventilatie is de énige juiste manier om het probleem op te lossen. Dit biedt een sluitend antwoord op de condensatieproblematiek waardoor de condensaanslag, schimmelvorming, geurhinder,… definitief halt toegeroepen worden. Dankzij ons uitgebreid gamma bieden wij steeds een oplossing op maat.

Let op uw gezondheid

Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek legt de klemtoon op de ernst van gevolgen van deze problematiek. Uit onderzoek door de Universiteit Gent is gebleken dat sommige schimmels in bijvoorbeeld de badkamer of keuken uiterst giftige stoffen afscheiden, zogeheten mycotoxinen. Sommige typen zijn aangemerkt als kankerverwekkend door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek. Van andere typen is onbekend of ze schadelijk zijn. Onderzoek moet nog uitwijzen hoe groot het gevaar is. Schimmel verwijderen in dergeljke gevallen doet men met de nodige voorzorgsmaatregelen

Regelmatig duiken er berichten op over het ‘Sick Building Syndrome’ (SBS). Hieronder valt een heel scala aan vage symptomen zoals irritatie van neus- en oogslijmvliezen, hoofdpijn, lusteloosheid en andere vervelende kwalen. Deze symptomen komen vooral voor bij mensen die veel verblijven in gebouwen met een slechte luchtkwaliteit en schimmelgroei. Huisstofmijten en schimmels kunnen bij personen die daarvoor gevoelig zijn allergische reacties zoals verergering van astma, hooikoortsachtige verschijnselen of huidreacties veroorzaken.

Vochtbestrijding: premies

Voor het oplossen van bepaalde vochtproblemen zijn er op vandaag premies beschikbaar, waar men mits bepaalde voorwaarden kan aan voldoen.

Gezond wonen met garanties

Wij investeren onophoudelijk in opleidingen van onze specialisten. Op deze manier garanderen wij ieder werk dat we uitvoeren. Dit verhaalt zich in 30 jaar garantie voor de behandeling tegen opstijgend vocht.

Werd u hiermee verder geholpen?

Op deze pagina vindt u een basisuitleg. Voor een deskundig advies is een bezoek ter plekke noodzakelijk.
Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Om een sluitende probleemdefinitie te doen komen wij graag vrijblijvend langs.
Of vertel ons meer over het vochtprobleem in uw gebouw via onze gratis online diagnose.

Ja   Nee