phoneBel ons nu0800/97 467

95,7% rating

Gratis diagnose
klik hier

Opstijgend vocht: wat is dat?

Opstijgend vocht in muren kan worden omschreven als optrekkend water afkomstig uit de grond en dit in combinatie met het vochtdoorlatend karakter van een binnen- of buitenmuur. De poriën (capillairen) van het metselwerk nemen het water op en doen dit opstijgen. Dit proces wordt ‘capillariteit’ genoemd. Met andere woorden werkt de muur als een spons. Dit alles gebeurt boven het grondoppervlak, in het vakjargon maaiveld genoemd. Opstijgend vocht wordt ook wel optrekkend vocht genoemd.

Door opstijgend vocht in muren te hebben, heeft men de volgende symptomen: opkrullend behangpapier, schilderwerk getekend door het vocht, een natte muur, plinten die loskomen,... Zijn deze zaken u niet vreemd? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met een, door opstijgend vocht, aangetaste muur.  Opstijgend vocht behandelen is een vak apart: wij bieden onze klant dan ook steeds een sluitende oplossing vandaar wij ook heel wat spontane referenties kunnen voorleggen! 

AQUA CREME, EEN SNELLERE OPLOSSING VOOR OPSTIJGEND VOCHT

Opstijgend vocht behandelen kan lang duren.


Bij Aqua Protect ontwikkelden we een nieuwe injectiecrème, die ervoor zorgt dat de drogingstijd van uw muren vermindert van 18 maanden naar 3 tot maximaal 6 maanden.


Terwijl uw muur, behandeld met standaard beschikbare gels op de markt nog aan het drogen is, bent u met Aqua creme reeds bezig met de afwerking.

Ontdek hoe we de snelle droging waarmaken

Oplopende kosten door opstijgend vocht

Door opstijgend vocht in huis te hebben wordt de isolatie van uw woning langzaam maar zeker beschadigd. De positieve effecten van isolatie worden teniet gedaan, waardoor uw energiefactuur de hoogte wordt ingejaagd. Opstijgend vocht behandelen houdt uw energiekosten onder controle.

Gezondheidsproblemen door opstijgend vocht in huis

Optrekkend vocht vertaalt zich in een te hoge vochtigheid in de muren en in heel wat gevallen schimmelvorming. Recentelijk onafhankelijk onderzoek door de Universiteit van Gent schetst een niet mis te verstaan beeld van gevolgen die schimmels en overmatig vocht in de woning veroorzaken. Op regelmatige basis tijd doorbrengen in ruimtes waar deze vochtproblemen zich voordoen, leidt zonder twijfel tot allerhande allergieën en kwalen. Door opstijgend vocht aan de kern aan te pakken zorgt men voor een gezonder binnenhuisklimaat.

Uw woning daalt in waarde door opstijgend vocht in muren

Hoewel de Belg geboren is met een baksteen in de maag, kampt maar liefst 1 op 5 woningen met vochtproblemen. Opstijgend vocht valt uiteraard ook onder de noemer vochtproblemen. Muren die - door opstijgend grondwater - langdurig nat staan, kunnen op lange termijn de stabiliteit van uw woning in gevaar brengen. Ook de houten elementen ontsnappen niet aan de desastreuze effecten dat het vocht met zich meebrengt.

Uw behandelde woning stijgt na de behandeling tegen opstijgend vocht in waarde.

Aangetaste muren door opstijgend vocht

Grondwater bevat kleine hoeveelheden oplosbare zouten. Deze worden in oplossing met het grondwater mee in de muren getransporteerd en blijven achter wanneer het water verdampt. Dit brengt met zich mee dat, zelfs wanneer het opstijgend grond water onder controle wordt gebracht door het aanbrengen van een vochtwerende laag, deze zouten op zich verantwoordelijk kunnen zijn voor het vochtig blijven van muren en de door zouten aangetaste afwerkingslagen.

Opstijgend vocht behandelen: beschikbare premies

Voor wie bang is dat opstijgend vocht behandelen te duur zou zijn, is er evenwel goed nieuws. De problematiek die opstijgend vocht in muren met zich meebrengt is namelijk ook de Vlaamse overheid niet ontgaan. Via de renovatiepremie of de verbeteringspremie wordt de kans geboden om beroep te doen op de financiële overheidssteun om het vocht, die door opstijgend vocht aangetast zijn, definitief een halt toe te roepen. Opstijgend vocht behandelen wordt op verschillende overheidsniveau's financieel ondersteund. Belangrijk is natuurlijk dat u aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om voor deze steun in aanmerking te komen. Omdat deze materie regelmatig aan wijzigingen onderhevig is en omdat er verschillen zijn van gewest tot gewest, kunt u best de actuele info over premies en subsidies in geval van opstijgend vocht raadplegen op de betreffende overheidswebsites zoals www.vlaanderen.be

Opstijgend Vocht: een vaak voorkomend probleem


Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem waar altijd aandacht aan besteed moet worden. Opstijgend vocht in binnen- of buitenmuren is immers schadelijk op vele vlakken.
Van schimmelvorming die gevaarlijk is voor de gezondheid tot mogelijk structurele en onherstelbare schade aan het gebouw.

Omdat vocht in de bodem niet vermeden kan worden,  komt het er op neer om de aangetaste plekken en liefst nog het hele bouwwerk te voorzien van een horizontale en ondoordringbare barrière waar het opstijgend vocht tegengehouden wordt.

Vocht in oude woningen

Vroeger werd tijdens het bouwproces weinig aandacht besteed aan het probleem van opstijgend vocht, waardoor het zich meer voordoet bij oudere woningen. Bij nieuwbouwwoningen wordt weliswaar een waterkerende folie aangebracht, maar bij onzorgvuldige plaatsing en beschadiging of perforatie van deze folie kan ook in een nieuw gebouw opstijgend vocht de kop opsteken.

Gepatenteerd product

Bij Aqua Protect pakken we de zaken grondig aan. Zo hebben we Aquagel ontwikkeld voor binnen- en buitenmuren, een gepatenteerde gel die een ondoordringbare barrière vormt waardoor het opstijgend vocht letterlijk en figuurlijk de pas wordt afgesneden. Deze gel is zo effectief dat we na het injecteren van muren volgens de regels van de kunst een waarborg kunnen bieden van maar liefst 30 jaar tegen opstijgend vocht.

Doe-Het-Niet-Zelver

Jammer genoeg stellen we vast dat er nog steeds tal van doe-het-zelvers zijn die beslissen om zelf het opstijgend vocht te bestrijden. Dit is ten sterkste af te raden, alleen al omdat het een sterk doorgedreven bouwtechnische kennis vergt evenals een grote vertrouwdheid met de eigenschappen van de gebruikte stenen en materialen. Welke techniek werkt het best, welk product wordt best geïnjecteerd, hoe zit het met de capillariteit van de stenen, hoe worden de ontsierende zoutkristallen verwijderd en verhinderd, wat is de ideale afstand tussen de injectie gaten, op welke hoogte moet de waterdichte barrière aangebracht worden…? Vocht bestrijden is meer dan wat van de doordeweekse klusser kan verwacht worden.

Door zelf opstijgend vocht te behandelen, beschikt u bovendien over geen enkele garantie naar de toekomst toe. Tijdelijk kan het probleem ogenschijnlijk opgelost zijn, maar wat met de lange termijn? Door de bestrijding van het opstijgend vocht aan een specialist als Aqua Protect over te laten geniet u van enkele ijzersterke troeven: geroutineerde vaklui die de klus snel en proper kunnen klaren, de meest werkzame producten, duizenden succesvolle projecten en referenties en een sluitende waarborg van 30 jaar.

Wildgroei in de sector


Opstijgend vocht behandelen via een niet gespecialiseerd vakman is ten stelligste af te raden. Er zijn immers nogal wat kapers op de kust die vocht behandeling zien als een leuke bijverdienste. Vaak beloven ze u de hemel op aarde, maar jammer genoeg zijn veel van hun methodes en oplossingen maar van tijdelijke aard. En wanneer het opstijgend vocht zich opnieuw voordoet, zijn zij vaak al van het toneel verdwenen. Bij Aqua Protect zijn wij nationaal actief in de vochtbestrijding, het is onze enige bestaansreden en we zijn er dan ook bijzonder goed in. Wij pakken ook geen enkel project aan zonder voorafgaand en gratis de toestand ter plaatse te evalueren.

 

Video: Hoe opstijgend vocht oplossen?

Nieuw: De snelste droging
van uw muren dankzij Aqua creme©

Klare taal!
Individuele na-controle

Wij zijn in staat om u serieuze garanties te bieden waardoor een garantie van 30 jaar tegen opstijgend vocht geen hol begrip wordt. Na de drogingstermijn van uw muren nemen wij zelf het initiatief om een afspraak in te plannen.

Uw regionaal vochtexpert, die eerder de diagnose stelde van het vochtprobleem, komt graag zelf langs om de drogingscontrole uit te voeren.

Op een deskundige wijze wordt door dezelfde persoon zowel de probleemstelling voor de behandeling als de impact van de behandeling zelf vastgesteld.
 

Dankzij de erkende controletechniek wordt bij u ter plaatse het resultaat van de behandeling tegen het opstijgend vocht aangetoond. Bovenop onze officiële attestering wordt dus steeds een individuele nacontrole van onze eigen werken gedaan!

Quality Pro van toepassing bij Opstijgend vocht

Quality Pro biedt een unieke methode bij het meten van de betrouwbaarheid van een onderneming op de renovatiemarkt.

Ook last van opstijgend vocht in huis? Je bent niet alleen.
Laat GRATIS een Vochtexpert langskomen.

Ja, ik wil een gratis diagnose